Какво се случва, когато черния дроб и жлъчката не функционират правилно

По темата, разказва Др. Иванова, ОПЛ.

friendly-medical-doctor-woman-saluting-hand-gesture-looking-interview-positive_snbual3yg_thumbnail-full01-1140x641Черният дроб е орган, който играе важна роля в метаболизма и изпълнява редица функции в тялото – детоксикация, складиране на гликоген и синтез на плазмени белтъци. В него се синтезира и жлъчка, която е важна за храносмилането.

Черния дроб е най-големият (след кожата), морфологично и функционално най-комплексен човешки орган. Могат да бъдат изброени повече от 400 жизненоважни функции на черния дроб.

Въпреки, че е известно, че на черния дроб разчитаме да ни спасява от различни вредности, да компенсира и пораженията от преяждане, неразумно пиене и прием на лекарства, ние често забравяме за важността на този орган.

Причината за това е, че черният дроб не боли! Не само това – има заболявания като хепатит В и С например, които протичат абсолютно безсимптомно. Усеща се единствено умора, отпадналост. Но черният дроб не боли. Той трябва да е извънредно уголемен, за да причини дискомфорт.

Често се случва така, че единственото оплакване при развитие на цирозата е т.нар. астеничен синдром. Болният усеща само повишена умора, излишна сънливост и понижена работоспособност. Но всеки от нас в някои моменти е изпитвал подобни усещания. Затова приписваме всичко на преумората от работа, на проблемите с децата или свадите в семейството. Та нали години наред не можем да си вземем нормален отпуск.

Уврежданията в черния дроб могат да се изразят и с други прояви, например понижена памет, липса на “досегашната съобразителност”. Дори нежеланието на човек да върши каквото и да било също може да е признак на цироза. Възможно е да е единствен, но характерен признак. Вярно, че се среща и при много други болести, но вие не го пренебрегвайте.

Черният дроб е пряко свързан с жлъчката – друг изключително важен орган. Заболяването на жлъчката се среща доста често, но обикновено остава незабелязано. Често проблема се изразява чрез кожата под формата на петна, пъпки, чувствителна кожа и сърбеж без видима причина. В някои случаи болните се оплакват от горчивини в устата (обикновено сутрин), лош дъх, киселини след хранване, подуване на корема, тежест и болки вдясно под ребрата които се излъчват към кръста и дясната плешка. Болката при жлъчна криза е много силна, обикновено вечер, няколко часа след хранене. Трае 5 – 6 часа. При по тежки случаи кризата може да е съпроводена и с повръщане.

Световната здравна организация изнесе данни от последните две деситиления, в които се цитира, че средно статистически всеки втори човек в зряла възраст и физиологични видоизменения на чернодробната тъкан и жлъчката, в следствие от начина на живот и злоупотребата с лекарства и алкохол.

В отговор на тази черна статистика, лекарите препоръчват така наречените хепапротектори – медикаменти, разработени да подпомагат дейността на черния дроб и жлъчката. Такъв хепапротектор е „Хепариксин“ – напълно изчистена билкова формула, която няма противопоказания и пази черния дроб от атаките на вредни агенти. „Хепариксин“ е препоръчван от лекуващите лекари, тъй като той е от малкото активни хепапротектори, който участва във възстановяването на мембраната на чернодробните клетки, което е много важно. Защото увеличаването на ензимите означава именно това – клетката се е спукала, загинала е. Стремежът е, когато е възможно, тази мембрана да се възстанови и това е ролята на продукта.

Продуктът активно урегулира и подкрепя дейността на жлъчката, като възстановява правилното й функциониране.

Резултатите от проведени изследвания в независими лаборатории показват статистически значими данни за настъпване на лечебни процеси при пациенти с диагностицирани камъни в жлъчката, запушени жлъчни канали и разновидности на хепатит. Резултатите показват, че след тримисичен прием на „Хепариксин“ , се наблюдава пълна  неутрализацията на вредното въздействие на свободните радикали и хепатотоксичните метаболити. Укрепва се черния дроб и се подобрява нормалното функциониране на жлъчката. Подпомага се стимулацията на естествена детоксикация и се възпрепятства увреждането на черния дроб, вследствие на прекомерна употреба на алкохол, храна богата на наситени мазнини, или други токсични вещества, вкл. и медикаменти.

Доказано е, че „Хепариксин“ подпомага неутрализирането на токсините, увреждащи черния дроб и постепенно регулира дейността на чернодробните ензими (алкална фосфатаза, ASAT, ALAT, GGT), чиито завишени нива в кръвта са показател за хепатотоксичност, понижена чернодробна функция, или повишена токсемия (високи нива на токсини в организма).

Продуктът подобрява липидната обмяна.

heparixin27079